Estrategia Nacional de Ciberseguretat

L'Estratègia Nacional de Ciberseguretat, aprovada el 30 d'abril de 2019, desenvolupa les previsions de l'Estratègia de Seguretat Nacional de 2017 en l'àmbit de la ciberseguretat. Considerant els objectius generals, l'objectiu de l'àmbit i les línies d'acció establertes per a aconseguir-lo, el document s'estructura en cinc capítols:

  • El ciberespai, més enllà d'un espai comú global, que proporciona una visió de conjunt de l'àmbit de la ciberseguretat, els avanços realitzats en matèria la matèria des de l'aprovació de l'Estratègia de 2013, les raons que afermen l'elaboració de l'Estratègia Nacional de Ciberseguretat 2019, així com les principals característiques que impulsen el seu desenvolupament.
  • Les amenaces i desafiaments en el ciberespai, determina les principals amenaces del ciberespai que deriven de la seva condició d'espai global comú, de l'elevada tecnificació i de la gran connectivitat que possibilita l'amplificació de l'impacte davant qualsevol atac. Classifica aquestes amenaces i desafiaments en dues categories: d'una banda, les que amenacen a actius que formen part del ciberespai; i per un altre, aquells que usen el ciberespai com a mitjà per a realitzar activitats malicioses i il·lícites de tota mena.
  • Propòsit, principis i objectius per a la ciberseguretat, aplica els principis rectors de l'Estratègia de Seguretat Nacional 2017 (Unitat d'acció, Anticipació, Eficiència i Resiliència) a cinc objectius específics.
  • Línies d'acció i mesures, on s'estableixen set línies d'acció i s'identifiquen les mesures per al desenvolupament de cadascuna d'elles.
  • La ciberseguretat en el Sistema de Seguretat Nacional, defineix l'arquitectura orgànica de la ciberseguretat. Sota la direcció del President del Govern, l'estructura es compon de tres òrgans: el Consell de Seguretat Nacional, com a Comissió Delegada del Govern per a la Seguretat Nacional; el Consell Nacional de Ciberseguretat, que dóna suport al Consell de Seguretat Nacional i assisteix al President del Govern en la direcció i coordinació de la política de Seguretat Nacional en l'àmbit de la ciberseguretat, i fomenta les relacions de coordinació, col·laboració i cooperació entre Administracions Públiques i entre aquestes i el sector privat, i el Comitè de Situació que, amb el suport del Departament de Seguretat Nacional, donarà suport a la gestió de les situacions de crisis en qualsevol àmbit, que per la seva transversalitat o dimensió, desbordin les capacitats de resposta dels mecanismes habituals.

 Més informació (BOE)

2019
Estrategia Nacional de Ciberseguretat 2019

Ministerio de Defensa
CNI
CCN
CCN-CERT